Skapa ett ärende
Du som medlem i solarXbike har rätt att lämna ett eller flera förbättringsförslag till förvaltaren. Dessa kallas för ärende.
Ett ärende finns av 4 slag som hanteras lite olika beroende på typ
- Fråga
- Händelse
- Problem
- Uppgift
Ett ärende behandlas av förvaltaren och hanteras i på ett projektmöte dit alla medlemmar är inbjudna och har rätt att vara med och fatta beslut.
Skillnad på förslag och ärende
Ett uppgift ska alltid behandlas på ett projektmöte dit alla medlemmar är inbjudna och har rätt att vara med och fatta beslut.
Löpande under året kan du skicka in förslag på olika åtgärder, synpunkter och annat till din förvaltare.
När du skickar in ett förslag ska förvaltaren antingen ta ett beslut om att åtgärda, eller att skapa en arbetsgrupp som jobbar vidare med frågan som ett projekt.
Så här skriver du ett ärende
Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om.
Skriv vad ärendet handlar om.
Avsluta projektförslaget med att själv föreslå ett beslut som du tycker att ”princip 7” ska ta.
Skriv under dokumentet med ditt namn.
Skicka eller lämna personligen din motion till din styrelse.
Tänk på att det är styrelsen i din förening som tar hand om löpande frågor som rör förvaltning.
Var med och påverka
Så här skriver du ett projektförslag
Det finns regler för när man senast måste skriva en motion. Om du vill vara säker på att den blir behandlad på nästa årsstämma måste du skriva den i tid och lämna in den till styrelsen. Det står i stadgarna för din förening vad som gäller.
Princip 7 -Främja polycentriska styrelseformer
Polycentriska styrsystem innefattar flera styrande organ som samverkar för att skapa och upprätthålla regler inom en specifik beslutsprocess eller plats. Detta anses vara ett av de bästa sätten att uppnå kollektiva insatser inför störning och förändring.
Källa: Princip 7 |
Polycentricity is a fundamental concept in commons scholarship that connotes a complex form of governance with multiple centers of semiautonomous decision making. If the decision-making centers take each other into account in competitive and cooperative relationships and have recourse to conflict resolution mechanisms, they may be regarded as a polycentric governance system.
Källa: Polycentric Systems of Governance |